Betaal veilig en snel | iDeal, Crypto, Paypal, Apple Pay, Google Pay en meer!
12 maanden garantie | 14 dagen bedenktijd
Info@luxwallet.nl | 036 - 303 13 74 | Sinds 2023 is LUXWALLET® verkozen tot de officiële drone leverancier van AMAZON in 8 landen |

Drone regelgeving 2024

luxwallet.nl

De belangrijkste drone regels in 2024

De meeste drone vluchten worden uitgevoerd in de open categorie. Vanaf 2024 veranderen er een aantal drone regels in de open categorie. In deze blog leggen wij je alle droneregels uit, die vanaf 1 januari 2024 gelden in de open categorie. LUXWALLET drones hebben nog geen Cx label en vallen hierdoor in de volgende categorie:


– A1 Speelgoed/normale drones onder 250 gram
– A3 drones onder 25 KG-categorie met de daarbij behorende regels en wetgeving.

Regels voor drones zonder Cx-label

Heeft uw drone geen Cx-label? Dan mag u de drone alleen nog gebruiken in de open subcategorieën A1 of A3. Drones van minder dan 250g vallen onder de A1-subcategorie. Overige bestaande drones zonder Cx-label (zogeheten legacy-drones) vallen in de A3-subcategorie.

Speelgoed drones en normale drones die minder dan 250 gram wegen, hoeven niet geregistreerd te worden. Je hebt ook geen vliegbewijs of exploitantnummer nodig.

Overzicht van regels voor drones zonder Cx-label (Let op! Van toepassing op LUXWALLET® drones)
Maximaal gewicht drone Cx-label Subcategorie Regels voor gebruik drone Registratie drone? Opleiding nodig? Minimale leeftijd dronepiloot
Minder dan 250 g A1 (of A3)
 • Vlieg niet over een grote groep mensen.
 • Houd de drone op veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen.
Ja, tenzij de drone geen camera aan boord heeft. Nee Geen
Minder dan 25 kg A3
 • Vlieg niet over omstanders.
 • Houd de drone op een veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaartuigen, en zorg voor minstens 150 meter afstand van residentiële, commerciële, industriële en recreatieve gebieden.
Ja Ja, online (A1/A3) 16 jaar of ouder

Algemene droneregels voor nieuwe type drones vanaf 2024 met Cx Label

(let op! Nog niet van toepassing op LUXWALLET drones)

De algemene drone regels gelden voor alle drone vluchten in de open categorie, ongeacht het gewicht of aanwezigheid van een Cx-label.

De algemene drone regels zijn als volgt:

 • De drone mag maximaal 120 meter hoog vliegen
 • De drone moet binnen direct zicht van de piloot gevlogen worden (VLOS)
 • De drone mag in Nederland alleen overdag gevlogen worden
 • Het is niet toegestaan om in een (tijdelijke) no-fly zone vliegen
 • Het is niet toegestaan om over menigten te vliegen

Ga je vliegen met een drone vanaf 250 gram, dan zijn de volgende regels ook van toepassing:

 • De drone piloot moet in bezit zijn van een EU Dronebewijs
 • De drone piloot moet zichzelf registreren bij de RDW middels een exploitantnummer

EU Dronebewijs opleiding

Indien de drone een camera aan boord heeft, dan heb je overigens altijd een exploitantnummer nodig. De enige uitzondering zijn speelgoeddrones.

Welke drone regels gelden er in de subcategorieën?

De open categorie heeft drie subcategorieën: A1, A2 en A3. Elke subcategorie heeft andere beperkingen met betrekking tot afstand van personen en bebouwing. In onderstaand tabel worden de verschillende afstand criteria weergegeven.

A1 Vliegen boven (een paar) niet-betrokken personen toegestaan
Viegen boven menigten niet toegestaan
Vliegen boven bebouwing toegestaan
A2 Minimaal 30 meter afstand tot niet-betrokken personen of
Minimaal 5 meter afstand tot niet-betrokken personen in low-speed mode
Vliegen boven bebouwing toegestaan
A3 Minimaal 150 meter afstand tot niet-betrokken personen, bebouwing, industrie en recreatiegebieden

Vanaf 1 januari 2024 wordt aan de hand van het Cx-label van de drone bepaald in welke subcategorie je mag vliegen. Heeft de drone geen Cx-label, dan mag je hiermee blijven vliegen, maar het kan zijn dat je in een andere subcategorie terecht komt.

Drone met Cx-label 2024

Ook kan jouw toestel verplicht worden om Remote ID uit te zenden. Dit betekent dat handhavers het toestel tijdens de vlucht digitaal kunnen checken.

Er zijn, in de open categorie, vijf Cx-labels voor drones: C0 t/m C4. In deze tabel staat per Cx-label weergegeven in welke subcategorie je mag vliegen en of Remote ID verplicht is.

Cx-label Subcategorie Certificaat Remote ID
C0 A1  A1/A3 certificaat aanbevolen Niet vereist
C1 A1 A1/A3 certificaat verplicht Verplicht
C2 A2* A1/A3 + A2 certificaat verplicht Verplicht
C3, C4 A3 A1/A3 certificaat verplicht Verplicht

*Je mag met een C2 label ook in subcategorie A3 vliegen, echter blijft het A2 certificaat verplicht

Zeker niet alle toestellen hebben een Cx-label. Denk maar eens aan alle oudere toestellen. Veel mensen zullen daarom vliegen zonder Cx-label.

Help, mijn toestel heeft geen Cx-label

Voor drones zonder Cx-label geldt dat er op basis van het gewicht van de drone wordt bepaald in welke subcategorie ze mogen vliegen. Drones onder de 250 gram mogen in subcategorie A1 blijven vliegen. Drones boven de 249 gram zonder Cx-label vallen vanaf 1 januari 2024 in subcategorie A3.

Heeft jouw drone geen Cx-label en is deze op de markt verschenen vóór 1 januari 2024? Dan kun je hier legaal mee blijven vliegen in de juiste subcategorie. Zonder Remote ID verplichting.

Het is vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan voor fabrikanten om toestellen zonder Cx-label uit te brengen in de EU. Voor zelfbouw drones geldt een uitzondering en is er geen Remote ID verplichting.

Voor operaties in de specifieke categorie geldt altijd de Remote ID verplichting. Echter heeft de ILT op 28 december 2023 per brief een tijdelijke vrijstelling van zes maanden gecommuniceerd onder voorwaarden.

Moet ik mij registreren als piloot?

Indien je drone een camera heeft of meer dan 249 gram weegt moet je jezelf registreren als exploitant bij de RDW. Na registratie ontvang je per email een exploitantnummer. Dit exploitantnummer moet zichtbaar aan de buitenkant van de drone bevestigd worden.

Vanaf 1 januari 2024 is het voor drones in de open categorie met een C1, C2, C3 en C4 label verplicht om het exploitantnummer uit te zenden, middels Remote ID. Het exploitantnummer moet je in de software (flight app) invoeren.

Welk EU Dronebewijs heb ik nodig?

Welk EU Dronebewijs je nodig hebt is afhankelijk van de subcategorie waarin je gaat vliegen. Het EU dronebewijs voor de open categorie bestaat uit twee certificaten:

 • Basiscertificaat A1/A3
 • Aanvullend certificaat A2

Ga je in subcategorie A1 of A3 vliegen dan hoef je alleen het basiscertificaat A1/A3 te behalen. Heb je een C2 label drone, dan is ook het behalen van het aanvullend certificaat A2 verplicht.

Je kunt onze keuzehulp gebruiken om snel advies op maat te krijgen.

Hoe haal ik mijn EU Dronebewijs?

Jouw online opleiding voor het EU Dronebewijs ziet er als volgt uit:

 1. Bestel de opleiding + examen voor het gewenste certificaat eenvoudig via onze website.
 2. Nadat je een bestelling hebt geplaatst, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor de cursus en het examen.
 3. Log in op onze online leeromgeving. Via duidelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen leggen we je alle dronevoorschriften van 2024 uit.
 4. Nadat je het cursusmateriaal hebt bestudeerd, kun je het examen afleggen, dat plaatsvindt in dezelfde online leeromgeving. Het examen is op elk moment beschikbaar en je kunt het gratis herkansen.
 5. Als je slaagt voor het examen, kun je via ons je officiële certificaat aanvragen bij de RDW.
 6. Direct na je aanvraag ontvang je het officiële EU Dronebewijs per e-mail. Dit certificaat kun je afdrukken of digitaal meenemen op je telefoon of tablet. Hiermee voldoe je aan de Europese dronevoorschriften van 2024.

EU Dronebewijs certificaat

Speelgoeddrones tot 250 gram. Er is geen minimumleeftijd voor het besturen van een speelgoeddrone en er mag zonder waarnemer gevlogen worden; u hoeft zich niet te registreren bij RDW. U heeft geen exploitantnummer nodig; u hoeft geen kennistest te doen bij een vliegschool of een vliegbewijs te hebben.

Overeenkomsten Cx labels

Maximale vlieghoogte Cx labels

Het doel van Cx labels is om het luchtruim veilig te houden. De Europese Commissie en het Europese agentschap voor de veiligheid van luchtverkeer (EASA) stelden daarom een maximale snelheid en vlieghoogte voor drones in. Deze zijn voor alle drones met een Cx label gelijk. De maximum snelheid is 19 meter per seconde, wat gelijkstaat aan 68,4 kilometer per uur. De maximale vlieghoogte is 120 meter.

C0 label: maximaal 250 gram

De drones in de C0 klasse wegen minder dan 250 gram, inclusief accu en camera. Met deze drone mag je boven mensen vliegen, maar niet boven menigten. Als dronepiloot heb je geen dronebewijs nodig. Je moet wel de handleiding van jouw drone minimaal één keer doorlezen voordat je opstijgt. Heeft jouw drone een camera? Dan moet je een exploitantnummer aanvragen. Dit zijn drones die bestuurd mogen worden vanaf 14 jaar.

DJI Mini C0 Label

C1 label: 250 tot 900 gram

De gewichtsklasse van de A1 categorie wordt door de introductie van het C1 label opgerekt. Deze drones hebben een maximaal gewicht van 900 gram. Je mag met deze drone niet boven mensen of menigten vliegen. Daarnaast moet je voordat je gaat vliegen een drone cursus volgen en heb je een exploitantnummer nodig.

DJI drones C1 label

C2 label: 900 gram tot 4 kilogram

Het C2 label biedt producenten de ruimte om een nieuw soort drone te ontwikkelen die geschikt is voor gebruik in de A2 categorie. Dit label geldt voor drones die maximaal 4 kilogram wegen. Met deze drones mag je op 30 meter afstand van mensen en menigten vliegen. Als de drone een low speed mode heeft, dan mag je zelfs op 5 meter afstand vliegen. Ook voor dit label geldt dat je een drone cursus succesvol moet afronden voordat je gaat vliegen. Het exploitantnummer is ook hier verplicht.

C3 en C4 label: 4 tot 25 kilogram

Drones met een maximaal gewicht van 25 kilogram vallen onder het C3 of C4 label en gebruik je in de A3 categorie. Dat betekent dat je minimaal 150 meter afstand houdt van gebouwen, mensen en industriegebieden. Voor deze drones heb je een dronebewijs nodig. Het exploitantnummer is alleen verplicht voor de C3 drones. De drones met een C4 label vallen in een aparte klasse omdat zij geen automatische vliegmodus hebben.

Nieuw Cx-keurmerk voor drones

Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor vliegen met drones in de open categorie en de specifieke categorie. Het Cx-keurmerk is in de open-categorie verdeeld in 5 klassen: C0 tot en met C4. De klasse bepaalt welke regels voor u gelden als u een drone bestuurt. Ook bestaande drones komen in aanmerking voor een Cx-keurmerk.

Het nieuwe Cx-keurmerk is verdeeld in 5 klassen: C0 tot en met C4.

Cx-label bij aankoop nieuwe drone

Koopt u na 1 januari 2024 een nieuwe drone, dan zal deze een Cx-keurmerk hebben. Het label kan variëren van C0 tot en met C4.

Bij aankoop  ontvangt u als  klant informatie over de regels en veiligheidsvoorschriften die gelden voor het Cx-label van de drone.

Cx-label voor bestaande drones

Heeft u uw drone voor 1 januari 2024 gekocht? Controleer dan in de tabel ‘UAS with C-Class Markings’ (Engelstalig) of uw drone in aanmerking komt voor een Cx-label.

Fabrikant geeft melding

Als uw drone in de lijst staat, dan zal de fabrikant  aangeven hoe u het Cx-label in uw bezit kunt krijgen. Het is belangrijk dat u het label duidelijk zichtbaar op de drone aanbrengt.

Regels voor drones met Cx-label

Het Cx-label bepaalt welke regels voor u gelden, als u gaat vliegen met uw drone.

Overzicht van regels voor drones met Cx-label
Maximaal gewicht drone Cx-label Subcategorie Regels voor gebruik drone Registratie drone? Opleiding nodig? Minimale leeftijd dronepiloot
Minder dan 250 gram C0 A1 (of A3)
 • Vlieg niet over een grote groep mensen.
 • Houd de drone op veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen.
Ja, tenzij de drone geen camera aan boord heeft. Nee Geen
Minder dan 900 gram C1 A1 (of A3)
 • Vlieg niet over een grote groep mensen.
 • Vlieg zo weinig mogelijk over omstanders.
 • Houd de drone op veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen.
 • Software update voor Remote ID.
Ja Ja, online (A1/A3) 16 jaar of ouder
Minder dan 4 kilogram C2 A2 (of A3)
 • Vlieg niet over omstanders.
 • Wanneer u in de buurt van mensen vliegt, activeer dan de lage snelheids-modus en behoud een horizontale afstand van ten minste 5 meter (zonder lage snelheidsmodus ten minste 30 meter).
 • Software update voor Remote ID.
Ja Ja, online en parktijk (A2) 16 jaar of ouder
Minder dan 25 kilogram C3 A3
 • Vlieg niet over omstanders.
 • Houd de drone op een veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaartuigen. Zorg voor minstens 150 meter afstand van residentiële, commerciële, industriële en recreatieve gebieden.
 • Software update voor Remote ID.
Ja Ja, online (A1/A3) 16 jaar of ouder
Minder dan 25 kilogram C4 A3
 • Vlieg niet over omstanders.
 • Houd de drone op een veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaartuigen. Zorg voor minstens 150 meter afstand van residentiële, commerciële, industriële en recreatieve gebieden.
Ja Ja, online (A1/A3) 16 jaar of ouder

Drones zonder Cx-label

Staat uw drone niet in de tabel ‘UAS with C-Class Markings’ (Engelstalig) vermeld, dan krijgt de drone geen Cx-label.

Het kan voorkomen dat uw type drone later alsnog een Europese goedkeuring krijgt. Houd daarom de tabel goed in de gaten.

Regels voor drones zonder Cx-label

Heeft uw drone geen Cx-label? Dan mag u de drone alleen nog gebruiken in de open subcategorieën A1 of A3. Drones van minder dan 250g vallen onder de A1-subcategorie. Overige bestaande drones zonder Cx-label (zogeheten legacy-drones) vallen in de A3-subcategorie.

Speelgoed drones die minder dan 250 gram wegen, hoeven niet geregistreerd te worden. De leeftijd van de besturing van drones is verschillend. Als er besturing vanaf 16 jaar op de verpakking staat, valt het niet onder speelgoed drone, maar onder A1.

Overzicht van regels voor drones zonder Cx-label
Maximaal gewicht drone Cx-label Subcategorie Regels voor gebruik drone Registratie drone? Opleiding nodig? Minimale leeftijd dronepiloot
Minder dan 250 g A1 (of A3)
 • Vlieg niet over een grote groep mensen.
 • Houd de drone op veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaarttuigen.
Ja, tenzij de drone geen camera aan boord heeft. Nee Geen
Minder dan 25 kg A3
 • Vlieg niet over omstanders.
 • Houd de drone op een veilige afstand van mensen, dieren en andere luchtvaartuigen, en zorg voor minstens 150 meter afstand van residentiële, commerciële, industriële en recreatieve gebieden.
Ja Ja, online (A1/A3) 16 jaar of ouder