Betaal veilig en snel | iDeal, Crypto, Paypal, Apple Pay, Google Pay en meer!
12 maanden garantie | 14 dagen bedenktijd
Info@luxwallet.nl | 036 - 303 13 74 | Sinds 2023 is LUXWALLET® verkozen tot de officiële drone leverancier van AMAZON in 8 landen |

Fly-Away Voorkomen

luxwallet.nl

Een duur apparaat de lucht in sturen is altijd een beetje zenuwslopend. Hoewel er een heel klein risico is dat hij niet terugkomt, kunnen de gevolgen van het wegsturen van een drone zijn dat je voor ongeveer 100-600 euro aan apparatuur verliest. Dat is genoeg om iedereen af te schrikken hun drone niet zo vaak te vliegen als ze willen. Er zijn veel drones die ontworpen zijn om terug te keren naar huis als je het signaal of de Wi-Fi-verbinding met de drone verliest. Dit is echter geen 100% fail-proof optie. Het kan gebeuren dat een drone niet terugkeert, wat in de dronegemeenschap bekend staat als een “flyaway”. Laten we de vraag beantwoorden: waarom is mijn drone weggevlogen?

 

De belangrijkste reden?

Drones kunnen om een groot aantal redenen wegvliegen. De belangrijkste reden is een fout van de piloot waarbij hij de terugkeer naar huis GPS-locatie niet heeft ingesteld of lang genoeg heeft gewacht tot alle satellieten gevonden zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door het vliegen uit de lijn van het gezichtsveld of in zeldzame gevallen kan het zijn dat er een kompas of GPS-fout is.

Het goede nieuws is dat de meerderheid van de flyaway’s daadwerkelijk wordt veroorzaakt door een fout van de piloot en niet door een software- of hardwarestoring. Een studie in 2016 keek naar hoe je veilig met een drone kunt vliegen door te focussen op de besturingsinterface van de drone. Zij ontdekten dat externe besturing wordt beschouwd als een van de fundamentele oorzaken van frequente drone-crashes en dat komt omdat de externe besturing een uitlijningsprobleem veroorzaakt als gevolg van het verschil tussen de perspectieven van de drone-piloot en de drone. Uit een andere studie uit 2004 bleek dat gebruiksfouten tot 32% van alle drone-incidenten uitmaken. Daarom is het zo belangrijk om alle drone vliegvaardigheden onder de knie te krijgen en vroegtijdig vertrouwen en bekwaamheid op te bouwen.

Ook nadat je  drone is weggevlogen, zijn er een paar opties die je kunt bekijken om de drone met relatief gemak terug te halen. We zullen ook kijken naar de beste manier om je drone terug te halen als deze is weggevlogen. Dit is per model verschillend.

 

 1. Controleer of je mag vliegen door de “GoDrone” link te drukken en je vlieg locatie in te voeren.
  https://map.godrone.nl/

Wat veroorzaakt een Flyway?

Flyaway’s worden veroorzaakt door een lading verschillende redenen. De kern van veel van deze redenen is een fout van de piloot en niet zozeer software- of hardware problemen. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die je moet ervoor zorgen:

Return to home niet ingeschakeld

Veel hoogwaardige drones voor consumenten hebben nu een terugkeer naar huis (RTH)-functie. Dit is meestal een thuispunt dat wordt ingesteld via GPS-locatie als je ten minste acht GPS-satellieten hebt aangesloten op je drone. Als je je instellingen opent, doen veel drones deze instelling van een terugkeer naar de thuis locatie automatisch wanneer je opstijgt. Ook maken sommige drones foto’s van de opstijg locatie, zodat je uiteindelijk een precisielanding krijgt als je kiest voor een automatische terugkeer naar huis.

Als je besluit op te stijgen voordat een sterk GPS-signaal is bereikt, kun je het thuispunt handmatig resetten in de instellingen van een reeks drone-apps en interfaces. Mijn aanbeveling is dat je nooit vliegt zonder een sterk GPS-signaal (waarbij je ten minste acht GPS-satellieten hebt) en dat je dubbel controleert of je een thuispunt hebt vastgelegd. Je kunt ook het thuispunt wijzigen of de drone laten terugkeren naar de GPS-locatie van de controller als je je tijdens de missie verplaatst. Een terugkeer naar huis instelling is je laatste wanhopige poging om je drone veilig terug te krijgen als je signaalverlies hebt of op een andere manier niet in staat bent om met de drone te communiceren. Neem deze instelling serieus en ik kan je verzekeren dat het merendeel van je flyaway problemen zal worden opgelost!

Kompas interferentie en Kalibratie

Kompas interferentie is iets dat regelmatig wordt gebruikt om met een drone te vliegen. Heel vaak zal een drone die een kompas heeft ingeschakeld je vertellen dat je het kompas van de drone opnieuw moet kalibreren en zal je door het proces heen praten. In wezen gaat het erom de drone rondjes om een paar assen te laten draaien, zodat hij weer kan voelen waar het noorden is. Het is belangrijk om de camera naar beneden te wijzen bij de kalibratie en de kalibratie om de paar kilometer uit te voeren als je gaat besluiten de drone op een andere locatie te laten vliegen.

Over kompasstoringen:

De aarde is als een reusachtige magneet en in veel drones zit elektronica die aangeeft welke kant hij op wijst ten opzichte van het magnetische veld van de aarde. Het punt is dat als er een magnetisch veld is dat sterker is dan het magnetische veld van de aarde in het gebied waar de drone op dat moment vliegt, hij zich kan vergissen in de richting waarin hij wijst.

Het zal je verbazen hoe weinig het echt verandert, maar er zijn dingen waardoor het veel zal verschuiven. Beton met metaal of metalen oppervlakken kunnen ervoor zorgen dat de kompas kalibratie incorrect wordt uitgevoerd wat kan resulteren op een fly-away.

Als vuistregel geldt dat je uit de buurt moet blijven van:

 • Auto’s
 • Elektriciteitsleidingen
 • Grote metaalafzettingen of metalen objecten zoals tafels
 • Een grote metalen structuur zoals schuurtjes
 • Grote luidsprekers – deze hebben magneten aan de binnenkant

Een eigenaar van een high end probeerde kompasstoring te veroorzaken door zijn riemgesp, sleutels en andere persoonlijke bezittingen dicht bij de drone te brengen. Pas toen de telefoon als luidspreker bovenop de drone lag, was er sprake van significante interferentie. Zij merken op dat de enige consistente manier om interferentie te produceren was om een zakmes bovenop het batterijcompartiment te plaatsen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over metalen voorwerpen in je zak of in de buurt van de drone tijdens het opstijgen. Let wel op eventuele WiFi signalen van een horloge of andere smartphone. We adviseren deze op vliegtuigmodus te plaatsen.

Vliegen buiten gezichtsveld

Een andere manier om je kansen op een dronevliegroute te vergroten, is door buiten de gezichtslijn van de piloot te vliegen. Het is heel gemakkelijk om verward en gedesoriënteerd te raken als je de drone in de lucht niet kunt zien. In veel rechtsgebieden bepalen de regels dat je met een drone in de zichtlijn moet vliegen en dit zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over de drone en dat je niet op plaatsen vliegt waar je niet mag komen.

Vliegen buiten de zichtlijn is lastig, vooral als je een vliegbril gebruikt. Voor veel dronevliegers is een VR bril geen vereiste om te kunnen vliegen en dus is een zichtlijn te allen tijde gemakkelijk te realiseren. Het voordeel van altijd zicht op de camera is dat je, zelfs als je camera wordt onderbroken, de drone nog steeds naar jezelf toe kunt vliegen.

We adviseren de drone naar jezelf toe te vliegen – dit is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je drone niet van je wegvliegt en dat als de batterij bijna leeg is je niet in paniek raakt en een drone de andere kant op stuurt.

Je bent verhuisd en heeft de thuispunt niet gereset

Een van de andere manieren waarop een drone van je weg kan zijn gevlogen, is als je je in de loop van de vlucht hebt verplaatst.

Als een drone opstijgt, registreert hij vaak automatisch een GPS-locatie voor terugkeer naar huis en landing. Als een drone je volgt, landt het waarschijnlijk niet op dezelfde plaats als waar je bent opgestegen. Dit kan het geval zijn als je bezig bent met hardlopen, fietsen, kajakken, of een andere activiteit .

Het is relatief eenvoudig om de drone de locatie van de afstandsbediening te laten volgen of de GPS-home point locatie te laten updaten. Voor elke drone zal dit anders zijn.

GPS-signaal verloren

Eén van de laatste, maar meest onwaarschijnlijke redenen is dat je het GPS-signaal of -locatie bent kwijtgeraakt. De enige keer dat dit een echt probleem wordt, is als je in een situatie vliegt waarin je drone een aanzienlijk deel van de lucht niet kan zien.

Hoe vind ik een weggevlogen drone?

Het vinden van een weggevlogen drone kan erg frustrerend zijn, maar het goede is dat met GPS-technologie en on-board camera’s die beelden kunnen streamen naar je telefoon of een ander smart device het makkelijker is dan ooit om een verloren drone terug te vinden. Er zijn apps, en andere software functies die je kunnen helpen bij het vinden van een verloren drone laten we het daar eens over hebben.

Vind mijn drone app

Find my drone is een gratis app die is ontworpen om je iPhone te verbinden met je drone. Ze doen dit met behulp van het populaire MAVLink protocol. Als je gedwongen bent om je drone te landen op enige afstand van jezelf zal deze app de GPS-locatie bepalen van de drone naar jezelf. Het heeft een ingebouwde kompas dat kan leiden naar de drone, hierdoor bespaar je de tijd en moeite die nodig zijn om een heel gebied te af te zoeken.

De functies van FIND MY DRONE zijn onder meer:

 • Kaartweergave met de locatie van de drone en de locatie van het apparaat
 • Huidige systeemstatus, d.w.z. RTL (return-to-launch), STABILIZE, LOITER… enz.
 • FIND MY DRONE onthoudt de laatst ontvangen coördinaten, zelfs als de stroom van de drone uitvalt
 • FIND MY DRONE-weergave bevat;
  • kompas dat de oriëntatie en de richting van de drone aangeeft vanaf je huidige positie
  • informatie over de huidige accuspanning (als je een actieve vergrendeling hebt)

Er zijn nog veel meer apps in de App Store voor iPhone en Android, dus je zult er een moeten vinden die werkt op jouw telefoon en met jouw model drone.

Bekijk de laatste GPS-locatie

Je kunt de laatst bekende GPS-locatie van de drone controleren als je controller niet meer werkt en de batterij leeg is. Als de controller niet meer werkt, zal de controller meestal de laatst bekende locatie van de drone opslaan op het scherm voordat de communicatie werd verbroken. Als je weet in welke richting je vloog toen de verbinding werd verbroken, heb je het zoekgebied van je drone zoekmissie geminimaliseerd.

Controleer de gestreamde beelden

Als je een drone hebt die beelden vastlegt terwijl je vliegt, zal hij deze over het algemeen ook streamen en opslaan op je telefoon. Bekijk de laatste beelden van je drone om te zien of je belangrijke kenmerken of oriëntatiepunten kunt identificeren waar je naartoe kunt navigeren.

Het gebruik van de gestreamde beelden die automatisch op je toestel worden vastgelegd, is een van de beste manieren om je drone terug te vinden als je niet overal een tracker of GPS hebt geïnstalleerd.

Conclusie

Flyway is kan gebeuren voor een meerderheid van redenen echter pilot fout is de nummer een oorzaak van drone incidenten en flyaways. Blijf leren en investeer in je vaardigheden om ervoor te zorgen dat je niet eindigt met een pilootfout als de belangrijkste oorzaak van je drone hoofdpijn!

Je moet overwegen een gedetailleerd vluchtplan op te stellen, zodat je niet wordt overvallen door het missen van enkele van de belangrijkste stappen die in dit artikel zijn genoemd. Het kan een uitdaging zijn om bij te blijven met alle verschillende onderdelen en stappen die je moet doorlopen voordat je opstijgt – maar een goede dronepiloot zijn betekent dat je systemen hebt die ervoor zorgen dat je niets van dit alles vergeet. Een extra vijf minuten op de grond kan je een hoop hoofdpijn besparen en mogelijk verlies van je drone voorgoed. We adviseren de kalibratie correct uit te voeren, zicht te houden op de drone en niet in de buurt van woonwijken met WiFi signalen of radiotorens te vliegen.

LET OP! LUXWALLET is niet verantwoordelijk voor fly-aways.